Renovatie kogelvanger


Ons gebouw is alweer 21 jaar oud en dat is hier en daar te zien. In de komende toekomst zal het vaker nodig worden renovatie en vervanging van apparatuur en infrastructuur te doen. Ook onze mooie 50 meter baan heeft te kampen met sporen van erosie door de vele honderdduizenden kogels die er in de loop der jaren verschoten werden. Vooral in het gebied rond
de kogelvanger.

Bestaat uit drie delen. Het grootste en belangrijkste onderdeel is de grote stalen bak die >98% van de projectielen opvangt. Met de matten, opgehangen aan de voorkant van de bak, zorgt dat samen dat er geen wegspringende projectieldelen op de baan terechtkomen. Deze bak is nog in prima conditie en wordt gevormd door een 7 ton zware staalplaat van 10 bij 3 meter. Dik 2,5cm. Opgesteld onder een hoek van 45 graden. De bak heeft zijwangen, een bodemplaat en achter in de bak staan
losse vangbakken om de hoofmoot van projectielresten in te vangen. Aan de voorkant van de bak is een opstaand stalen onderschild gelast, dat de vangbakken beschermt tegen rechtstreekse treffers.
Voor het onderschild staat het tweede onderdeel van de kogelvanger. Tot week 11 van 2021 bestond dat uit hout, overdekt met de matten van Albert. Voorzien van baannummers. Dat hout ging ongeveer twee tot drie jaar mee, totdat het te ver beschadigd was. De functie van dit losse onderschild is splinters invangen die van het vaste stalen onderschild afspatten.
Achter en boven de kogelvanger hangt een stalen bovenschild. Het derde onderdeel van de kogelvanger. Dat heeft als functie hoogvliegers over de bak in te vangen, zodat zij de afzuiging achter de kogelvanger niet beschadigen. Voor dit staal was houtwolcementplaat en mattenmateriaal bevestigd, om splinters te stoppen. Het bovenschild heeft beduidend minder te verduren dan het onderschild, maar was ook aan vervanging toe.

Het bestuur besloot te zoeken naar een mooiere, betere, veiliger en meer onderhoudsarme oplossing voor zowel onder- als bovenschild. Plus vervanging van de laatste twee meter van de zijwanden van de schietbaan-zelf, die ook lelijke erosie door inslagen vertoonden. Na bezoek van de Rob Hetterscheid, vertegenwoordiger van Autron BV, werd gekozen voor de
diensten- en het kogel-absorberende product van de firma Autron BV.

Vanwege de veiligheidsgarantie staat Autron BV erop zelf de hele schietbaan te installeren, zodat eigen werk door Willem Tell pas na strakke afspraken en goed overleg mocht plaatsvinden. Autron BV http://www.autron.nl/en/index.php verzorgt de volledige inrichting van de meeste (binnen) schietbanen in Nederland, in gebruik bij de overheid.

Intussen wachten wij nog weer langer op toestemming van den regering om verder te mogen met onze sport, zodat jullie dit moois ook met eigen ogen kunnen zien.

28-03-2021